torstai 27. tammikuuta 2011

Ylistyspuhe kikherneelle

Kikherneet ovat ehdotonta ruoka-aineiden aatelia. Hyvänmakuisia, terveellisiä, söpöjä ja moneen herkkuun  taipuvia. Kuivatuista herneistä itse liotetut ja keitetyt ovat paitsi halvempia myös mielestäni paremman makuisia kuin tölkkitavara. Hummus on ehkä parasta mitä kikherneistä voi tehdä, mutta useimmiten käytän niitä keittoihin, salaatteihin ja erityisesti tässä postauksessa esiteltävien ruokien tyyppisiin pataviritelmiin - mihinköhän kategoriaan tällaiset kasarissa valmistetut sörsselit kuuluvat?

Sörsseli 1 perunasta, kukkakaalista ja kikherneistä. Tässä on:

Sipuli
5 perunaa
Kukkakaali
Tölkillinen tai 2-3 dl kypsiä kikherneitä
Pussillinen pakasteherneitä
loraus oliiviöljyä
mausteita: esim. chiliä, jeeraa, kurkumaa, mustapippuria (ja/tai currytahnaa tms.)
kasvisliemijauhetta tai -kuutio
n. 2 dl vettä
(suolaa)

Kuori ja silppua sipuli. Pese perunat hyvin ja kuutioi ne. Paloittele kukkakaali. Kuullota sipulia ja mausteita hetki öljyssä suurenpuoleisessa kasarissa. Kääntele perunakuutiot joukkoon. Hetken kuluttua lisää vettä ja kasvisliemijauhe tai murusteltu -kuutio ja jätä kiehumaan hiljalleen kannen alle. Kun perunat alkavat osoittaa kypsymisen merkkejä (eli muuttua läpikuultaviksi), lisää kukkakaali. Lisää myös vettä tarpeen mukaan. Kun alkaa olla valmista, kaada sekaan herneet ja kikherneet. Näiden ei tarvitse kuin lämmetä, joten levyn voi tässä vaiheessa kääntää ykköselle. Lopuksi tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. Tämän sörsselin kyytipojaksi sopii erinomaisesti turkkilainen jugurtti, etenkin jos olet annostellut chiliä suurpiirteisesti.

Valmis!

Sörsseli 2 kuskusista ja kikherneistä syntyi tilanteessa, jossa kotona ei ole mitään syötävää, mutta kaupassakäynti ei ole sekään vaihtoehto. Silloin pengotaan kiivaasti kaappien uumenia - tällä kertaa löytyi seuraavia asioita:

1 sipuli
muutama valkosipulin kynsi
2,5 dl täysjyväkuskusia
punainen paprika
pari rkl siemensekoitusta (kurpitsan, auringonkukan jne)
n. 0,5 l vettä
chiliä
kurkumaa
kasvisliemikuutio tai -jauhetta
1-2 rkl garam masala -tahnaa (jauheena varmaan vähemmän)
puolikas sitruuna
1-2 rkl hunajaa

Muistin jopa ottaa tekovaiheista kuvia, mikä oli ihan hyvä, koska välillä tämä näytti tosi huonolta... Lopputulos oli kuitenkin vallan mukavan makuinen, ja vielä parempaa myöhemmin kylmänä.

Ota herneet sulamaan. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää chili ja kurkuma. Kiehauta samalla n. puoli litraa vettä vedenkeittimessä tai kattilassa. Lisää pannulle n. 3 dl kuumaa vettä ja sekoittele joukkoon kasvisliemijauhe tai -kuutio, garam masala -tahna ja hunaja. Purista sitruunasta mehu mukaan.

Liemessä on vielä potentiaalia...
Kaada kuskus kulhon pohjalle ja kippaa liemi perään. Sekoita, ignoroi inha ulkonäkö ja jätä kannen alle hautumaan. Tarkkaile tilannetta, sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä vähän kerrallaan. Tavoite on saada kuskusit pehmeiksi mutta niin, että kaikki neste imeytyy.

No, tiedän miltä tämä minusta näyttää. Mutta kaikki syötiin! :-)
Kuskusin hautuessa pilko paprika, halutessasi käytä kuutiot pannun kautta keräämässä maut talteen. Lisää kulhoon. Lopuksi paahda siemeniä pikkuisen nyt jo varsin kuivalla pannulla. Sekoita ne sekä tässä vaiheessa suunnilleen sulaneet herneet kuskusin joukkoon. Jos kykenet, anna jäähtyä ja vetäytyä jonkin aikaa. Kylmänä tätä voikin jo tituleerata kuskussalaatiksi!

Ulkonäkötilanne kohentunut huomattavasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti