perjantai 14. tammikuuta 2011

Tuhmat, kiltit ja Lionel Shriver

Eevan tontilla virisi keskustelu renttuihin rakastumisesta Mario Vargas Llosan romaanin siivittämänä. En ole lukenut tuota Tuhmaa tyttöä, mutta on yksi teemaan sopiva kirja, jonka erinomaisuutta aina muutenkin toitotan: Lionel Shriverin The Post-Birthday World (suomeksi Syntymäpäivän jälkeen). Sen alkuasetelmassa nainen elää parisuhteessa kiltin miehen kanssa, mutta ihastuu renttuun. Mitä sitten tapahtuu vai tapahtuuko mitään, se riippuu naisen valinnasta. Romaani seuraa rinnakkain kahta vaihtoehtoista tarinaa. Näissä periaatteessa aivan erilaisista juonenkuluista alkaa löytyä myös yhteneväisyyksiä, ja renttuuden ja ei-renttuuden ero hämärtyy kovasti loppua kohden. Minusta tämä oli äärettömän mielenkiintoisesti rakennettu tarina ja sen henkilöhahmot uskottavia. Kaikki renttuus-teemaa pohtivat ja vaihtoehtoajatuksilla leikittelevät, lukekaa tämä kirja! :-)

Lionel Shriver nousi maailmanmaineeseen Orange-palkitulla romaanillaan We Need to Talk About Kevin (Poikani Kevin), joka kertoo karun tarinansa koulusurmaajan äidin sanoin. Double Fault (Kaksoisvirhe) sukeltaa tennisammattilaisten maailmaan, mutta kertoo kai yleisemmin pakkomielteisestä kunnianhimosta ja alisuoriutumisesta. Shriverin kirjoja on suomennettu aika laiskasti, kymmenestä romaanista vain nämä edellä mainitut kolme. A Perfectly Good Family on kuvaus sisarusten kohtaamisesta vanhempien kuoleman jälkeen. Pesänjaon lisäksi jaossa ovat uudet roolitukset ja käsikirjoitukset kunkin sisaruksen perhehistoriaan koskevien muistojen ja käsitysten kalahtaessa pahasti keskenään ristiin. Shriverin kirjaksi suorastaan tämä oli suorastaan hilpeä opus. Uusin, So Much For That, on kuvaus miehen suunnitelmasta vapautua työelämän oravanpyörästä ja tämän suunnitelman toteuttamisen ikuiselta näyttävästä lykkäytymisestä. Sisältää myös rankkaa yhdysvaltalaisen yhteiskuntamallin kritiikkiä. Kaikista olen tykännyt, mutta yli muiden juuri The Post-Birthday Worldista.

Loput Shriverin kirjat ovat vielä lukematta, onneksi. Asiaan on kuitenkin tulossa pian osittainen muutos, joulupukki on ollut hyvin kuulolla! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti