sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Oranssit keitokset 3: Erős Pista -uunilohi

Saanko esitellä, Unkarin lahja maailmalle:  Erős Pista

Kuva
Erős Pista on tulista ja suolaista paprikatahnaa, joka sopii loistavasti esimerkiksi keittoihin makua ja potkua tuomaan. Unkarissa sitä saa joka ruokakaupasta, Suomessa ainakin Citymarketista.
(Korjaus 28.12.2011: En ole nähnyt Erös Pistaa suomalaisissa ruokakaupoissa aikoihin. Sen sijaan Kameleon Deli on ruvennut tuomaan sitä maahan nimikkeellä Makumestarin Unkarin herkut - Paprikatahna tulinen. Samaa tavaraa samantapaisessa purkissakin. Prismasta löysin kun viimeksi kävin. Jipii! :-))
Tämä kerrassaan herkullinen ja kauniin oranssinen ruokalaji syntyi onnekkaan päähänpiston tuloksena ja on varsinainen laiskan kokin unelma.

Erős Pista –uunilohi

Lohifile
Erös Pista -paprikatahnaa
Kermaa

Sivele paprikatahnaa ohuelti lohifileen lihapuolelle. Laita kala nahkapuoli ylöspäin sopivan kokoiseen uunivuokaan. Paista uunissa 180 asteessa n.10 minuuttia tai kunnes kala on sen verran kypsynyt, että nahka irtoaa helposti. Poista nahka, levitä paprikatahnaa myös tälle puolelle ja kaada kerma päälle. Palauta vuoka uuniin ja anna muhia siellä, kunnes kala on kypsää. Paistamisen aikana on hyvä valella kalaa välillä paprikakermaseoksella, jotta se pysyy kosteana ja maut tasoittuvat.


Ainesten määrillä ei tässä ole niin väliä, paprikatahnan määrällä voi säädellä tulisuutta ja kerman määrällä kermaisuutta :-). Itse ole käyttänyt keskikokoisen lohifileen (joka mahtuu sopivasti standardikokoiseen lasagnevuokaan) kanssa n. kolmasosapurkillisen paprikatahnaa ja 2dl purkin kermaa. Tällä paprikamäärällä tulee lohesta jo ihan reippaasti tulista. Lisukkeena kannattaakin tarjota jotain mietoa, esimerkiksi uunilohkoperunoita tai perunamuussia ja parsakaalia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti