maanantai 24. tammikuuta 2011

Why is a raven like a writing desk?


Viikoloppuna tarttui vuokraamosta matkaan Liisa Ihmemaassa (2010). Leffa osoittautui hyvin silloiseen mielentilaan soveltuvaksi valinnaksi. Leffassa oli herkullisia hahmoja, mm. Anne Hathawayn mahtavan yliampuva Valkea Kuningatar sekä  Johnny Deppin ei lainkaan liian hullu Hullu Hatuntekijä. Hahmot näyttivät siltä miltä pitikin, disneymäinen söpöstely pysyi aisoissa eikä (nykyleffoille ilmeisen välttämätöntä) lopputaistelua ollut venytetty tarpeettomasti. Animaation ja kamerakuvan yhdistelmä toimi hienosti! Tunnelma pysyi tarinan käänteissä hienosti satumaisena - mikä ei ehkä ole kovin yllättävää, jos muistaa että ohjaajana toimi Tim Burton


Hahmot olivat lapsuudesta tuttuja, mutta juonenkäänteet eivät niinkään. Elokuvan kehystarina oli ihan uusi tuttavuus, samoin valtaosa Ihmemaan tapahtumista. Tunnistin tarinasta oikeastaan vain irrallisia yksityiskohtia kuten Liisan suurentumis- ja pienentymissekoilut sekä Hullun Hatuntekijän teekutsut. Asioiden selvittämiseksi ei auttanut kuin kaivaa esiin se Liisa Ihmemaassa, jota meillä on lapsena luettu. Ja mikä pettymys! Nimilehdellä lukee:

Lewis Carroll
Liisa Ihmemaassa
Jane Carruthin kertomana



Ai oikein Jane Carruthin kertomana? Mitäs vikaa siinä Lewis Carrollin kertomassa versiossa oli? Vähän kuin olisi tietämättään lukenut Valittujen Palojen lyhennettyjä romaaniversioita. Minua on huijattu!

Ilmeisesti joudun nyt etsimään käsiini alkuperäiset opukset Alice's Adventures in Wonderland ja Through the Looking Glass. Selviääpä samalla, kuinka paljon Disney on pistänyt omiaan elokuvasovitukseen. Ja näkee John Tennielin alkuperäisen kuvituksen.

Kuten oheisistä kuvista näkee, kuvitus on hieno ja ilmeikäs myös tässä lyhennelmä-jotainsinnepäin-versiossani. Siitä vastaa Gordon King -niminen taiteilija (joka ei ole päässyt Wikipediaan asti, siellä puhutaan vain samannimisestä amerikkalaisesta jalkapalloilijasta).

Loppukevennykseksi MPAAn (The Motion Picture Association of America) varoitustekstit:
Rated PG for fantasy action/violence involving scary images and situations, and for a smoking caterpillar.
=D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti