torstai 6. tammikuuta 2011

Oranssit keitokset 2: mausteinen linssikeitto

Jatketaan talvisten soppakulhojen äärellä. Vastapainoksi aiemman postauksen
bataattikeitolle, johon ei juuri mausteita lisätty, tässä tulee ihanan mausteisen (ja chilin määrästä/laadusta riippuen myös enemmän tai vähemmän tulisen) linssikeiton ohje. Tämäkin on helppo, mausteet vain tuovat pituutta ainesluetteloon. Resepti on ainesmäärien osilta laadittu hyvin suurpiirteisesti, joten sitä sopii myös soveltaa samassa hengessä. Mausteista voi hyvin jättää osan pois jos ei satu löytymään tai ei tykkää.

Linssikeitto

n. 1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
n. 2 dl punaisia linssejä
loraus oliiviöljyä
sipuli
muutama valkosipulin kynsi
pätkä tuoretta inkivääriä
1 tl chiliä
1 tl kurkumaa
1 tl jeeraa
1 rkl jauhettuja korianterin siemeniä
puolikkaan sitruunan mehu
pikkupurkki tomaattisosetta
reilu rkl hunajaa tai sokeria 
1 laakerinlehti
1,5 dl (kookos-)kermaa

Laita öljy kattilaan kuumenemaan keskilämmölle ja silppua sipuli, valkosipulin kynnet ja inkivääri. Lisää ne pataan ja heitä perään chili, kurkuma, jeera ja korianteri. Pyörittele mausteita hetki kattilassa ja anna sipulin kuullottua. Lisää huuhdotut linssit, vesi, laakerinlehti ja kasvisliemikuutiot. Anna kiehua rauhalliseen tahtiin vartin verran tai kunnes alkaa olla kypsää. Lisää loput ainekset ja anna hautua hiljaisella lämmöllä (pitkä haudutusaika ei tee keitolle yhtään huonoa, mutta vartti riittänee nälkäiselle yleisölle). Lopuksi tarkista maku, nouki laakerinlehti pois ja vie pöytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti