keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Purjo-tonnikalapiirakka

Lisää yksinkertaista ja hyvää. Tämä piirakka on pysynyt suosikkinani opiskeluaikojeni ajoista asti. Alunperin tämä on kopio erään lukioaikaisen hengailukahvilani vastaavasta piirakasta. Muistaakseni saimme pohjataikinan reseptinkin kahvilanpitäjiltä, enkä vieläkään juuri muunlaisia pohjia tee. Päällisiin onkin sitten tullut huomattavasti enemmän variaatiota, mutta välillä täytyy palata tähän aitoon ja alkuperäiseen. Tällä kertaa homejuustolla höystettynä.

Täyte: Huuhdo, pilko ja kuullota keskikokoinen purjo paistinpannulla. Sekoita joukkoon purkillinen tonnikalaa. (Tässä kohtaa on myös hyvä tilaisuus hankkiutua eroon esim. kerman tai smetanan jämistä, tai homejuuston palasesta, niinkuin itse tein.) Mausta esim. mustapippurilla ja sitruunamehulla.


Taikina: Sulata kulhossa n. 75 g rasvaa, jäähdytä hetki. Lisää purkillinen maitorahkaa, sekoita puuhaarukalla. Lisää jauhoja, joiden seassa 1 tl leivinjauhetta ja toinen soodaa, kunnes seos alkaa näyttää taikinalta ja muodostua palloksi. Mitään voimallista vatkaamista tai vaivaamista ei tarvita. Jauhot voivat olla ihan vehnäjauhoja, mutta myös erilaiset täysjyväversiot sekä vehnä-, ruis- ja kaurayhdistelmät ovat aina toimineet. Tämä on ihan uskomattoman helppoja nopeatekoinen taikina! Se myöskään tartu ainakaan lasivuokaan, joten sen voi painella tarvittaessa jauhotetuin käsin suoraan voitelemattomaan piirakkavuokaan.

Sitten vain kipataan täytteet päälle ja ripotellaan päälle avokätisesti juustoraastetta. Käytin tällä kertaa luomugoudaraastetta ja se oli kyllä hyvää. Piirakka valmistuu 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuutissa, jos juusto ruskistuu kovin vauhdikkaasti niin folio auttaa. Pieni vetäytymisaika ennen syömistä on piirakalle hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti