lauantai 19. helmikuuta 2011

Ystävämme munakoiso piiloutuu lasagneen

Munakoiso, tuo mustanpuhuva, salaperäinen, pyöreä mutta virtaviivainen vihannestiskin asukki. Näyttää vihannekselta, mutta on kuulemma marja, sanoo Wikipedia. Jaa.

Kuva täältä.

Munakoison parhaita ystäviä ovat tomaatti, valkosipuli ja fetajuusto. (Tai sitruuna, hunaja ja inkivääri, kuten tässä Siskot kokkaa -blogin aivan mahtavassa ohjeessa.)

Paahdetusta munakoisosta tehty dippi mutabel (moutabel) on ihanaa, hyvää vaihtelua jos vaikka hummuksen yliannostus uhkaa - mikäli sellainen ylipäänsä on mahdollista. Mutabelissa munakoison maku pääsee ihan uusiin ulottuvuuksiin, savuisiin ja kirpeisiin sellaisiin. Oman mutabelini olen toistaiseksi hakenut naurettavan halvalla etnoruokakaupan säilykehyllystä. Sitten kun joskus saan aikaiseksi tehdä sitä itse, käytän varmaan tätä lupaavan oloista reseptiä.

Mutabel. Kuva täältä.

Seuraavassa ohjeessa munakoiso hengailee bestisten kanssa. Kyseessä on lasagne, mutta varsin vähätöinen sellainen, koska juustokastike on huijausta eli korvattu jugurtilla.

Kaupassa kannattaa valita mieluummin kaksi pientä kuin yksi iso munakoiso. Jos kuitenkin ottaa sen ison jötikän niin on hyvä esivalmisteluna 'itkettää' sitä eli poistaa viipaleista nestettä suolan avulla.


Feta-munakoisolasagne

Tomaattikastike:
2 prk tomaattimurskaa
1-2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 munakoisoa
loraus öljyä
mausteita: hiukan suolaa ja sokeria, mustapippuria, yrttejä (basilika, timjami, oregano tms.)

Juustokastike:
200 g fetaa
3 dl luonnonjugurttia
1 muna
1 dl juustoraastetta, mitä tahansa

(pinaatti-)lasagnelevyjä
juustoraastetta pinnalle, vaikka mozzarellaa

Valmista tomaattikastike kasarissa. Kuori ja pilko sipulit, ja kuullota oliiviöljyssä. Kuutioi munakoiso ja paista hetki sipulin kanssa. Lisää tomaattimurska ja mausteet, keitä tovi ja jätä vetäytymään. 

Ns. juustokastike valmistetaan sekoittamalla kaikki aineet yhteen (feta murusteltuna).

Kokoa lasagne alkaen tomaattikastikkeesta ja päätyen juustoraasteeseen. Paista 200 asteessa n. 30 min, laita folio päälle jos kulmat alkavat kärvistyä liikaa. Lasagnen maku ja koostumus paranevat huomattavasti jos malttaa sen antaa rauhassa jäähtyä ja vetäytyä folion alla uunista ottamisen jälkeen... sillä välin voi vaikka juoda punaviiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti