sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Mantelimassaa!

Miksi ihmeessä en ollut koskaan aiemmin tajunnut, miten naurettavan helppoa mantelimassan valmistaminen on? Ohje: sekoita kulhossa 3 dl mantelijauhetta, 2 dl tomusokeria ja yksi munanvalkuainen (haarukalla, käsin). Valmis! Kaikenlainen massan jatkokäsittely helpottuu huomattavasti, jos jäähdytät palleron ensin jääkaapissa.

Tämä ensimmäinen erä päätyi viljattoman - siis myös gluteenittoman - omenapaistoksen kanneksi. Pilkoin omenat ja paistelin niitä hetken voissa. Mausteeksi raakaruokosokeria ja kanelia (sokeri ei ehkä ole tarpeen, jos omenat ovat makeita). Omenat uuninkestävään, voideltuun vuokaan ja jääkaappikylmästä mantelimassasta paineltu levy kanneksi. Koko komeus 180-asteiseen uuniin, kunnes kansi on saanut sopivasti väriä. Kelloa en katsonut, mutta mantelimassa ruskettui tosi nopeasti, eli kovin kauas uunista ei tässä vaiheessa kannata vaeltaa. Vaihtoehtoisesti voisi pinnan suojata foliolla, jos haluaisi pitää paistosta kauemmin uunissa.

Tarjoilu perinteisesti vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera. Mantelimassa tarttui aika tiukasti vuoan voitelemattomaan kohtaan - ensi kerralla siis perusteellisempi voitelu!

Paistos oli aika makeaa, mutta niin herkullista, että katosi parempiin suihin ennen kuin todistusaineistoa hoksattiin kuvata. Oh well. Kannattaa kuitenkin suosia kirpsakampia omenalajikkeita ja pihtailla sokerin kanssa, ettei mene ihan överimakeaksi!

Sitten vaan pohtimaan muita sovelluksia itsetehdylle mantelimassalle... :-)

P.S. Tein tätä uudelleen, tällä kertaa käytin munasta myös keltuaisen ja lisäsin pari ruokalusikallista kookosjauhoa. Hyvää tuli näinkin, eikä jäänyt ylijäämäkeltuaista! Kookos maistui yllättävän selvästi jauhon vähäiseen määrään nähden. Voisi ehkä kokeilla tehdä keksejä samasta taikinasta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti