keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Thaihenkistä kalakeittoa jouluähkyyn

Muutama päivä pidäkkeetöntä syömistä ja lojumista ja jouluähky on tosiasia. Ennen uudenvuoden perunasalaatteja on hyvä ottaa pari päivää keitto- ja vissylinjalla, tuumaa yksi jos toinenkin jouluahmatti. Niin minäkin.

Pastanjauhajat olivat tehneet thaimaalaista lohikeittoa Hesarin ohjeella (eivät kyllä varsinaisesti kehuneet). Tästä reseptistä tuli mieleeni jo unohdetusta lähteestä vaikuttimensa saanut herkullinen keitto, jonka olen nimennut thaihenkiseksi kalakeitoksi. Ei mitään autenttista, mutta mausteet, erityisesti sitruunaruoho, viittaavat siihen suuntaan. Minusta tähän keittoon sopii nimenomaan vaalea kala, ja ihan sumeilematta olen käyttänyt pakastekalaa (MSC-sertifioitua sitten, lapset!). Mikään kevytkeitto tämä ei tällaisenaan ole, mutta sellaisen saa vähentämällä kookosmaidon määrää ja lisäämällä vastaavasti vettä. Keveyttä tärkeämpää onkin vakaa usko mausteisen ruuan aineenvaihduntaa kiihdyttävään ja elimistöä puhdistavaan voimaan. :-)

Thaihenkinen kalakeitto
loraus öljyä
chilijauhetta
jeeraa
kurkumaa
pala tuoretta inkivääriä
purjosipulin valkoinen osa
1/3 kukkakaalia
lohko keräkaalia
reilu 1 l kasvislientä (eli vettä + kasvisliemijauhetta tai -kuutioita)
korianterinsiemeniä
1 sitruunaruoho
400 g valkoista (pakaste-)kalaa
kalakastiketta (tai kalaliemijauhetta tai -kuutioita)
4 dl kookosmaitoa

Pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja kiehauta siinä chili, jeera, kurkuma ja pieneksi pilkottu inkivääri. Laita vesi kiehumaan vedenkeittimeen tai toiseen kattilaan. Kuullota kukkakaali, purjosipuli ja kaali (tässä järjestyksessä) öljyssä. Lisää sitten joukkoon vesi, kasvisliemiainekset, murskatut korianterinsiemenet sekä sitruunaruoho muutamana palana. Keitä hetki. Pilko joukkoon kala, keitä kypsäksi. Mausta kalakastikkeella tai kalaliemiaineksilla ja lisää lopuksi kookosmaito.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti