perjantai 25. helmikuuta 2011

Mustaa papusoppaa

Vanhoina hyvinä aikoina brasilialaisen ravintola Bossan listalta löytyi mustapapukeittoa. Sieltä se on näköjään sittemmin kadonnut, mutta tämä kaverin kaverilta peräisin oleva ohje kyllä korvaa menetyksen täysin. Keitoille ominaiseen tyyliin eri ainesosien määriä voi aika vapaasti muutella mieltymystensä ja varastotilanteen mukaan, näillä määrillä maku oli sitruksinen ja chilinen muttei varsinaisesti tulinen. Keitto on hyvin helppo valmistettava, mutta mitään pikaruokaa tämä ei ole. Kuivatut pavut pitää ensin liottaa yön yli ja vaikka käyttäisi valmiiksi keitettyjä papuja, kannattaa makuteknisistä syistä antaa sopan muhia rauhassa liedellä.


Mustapapukeitto

0,5 l kuivattuja mustapapuja (tai tuplamäärä keitettyjä)
loraus öljyä
4 chilipalkoa 
puolikas valkosipuli
2 sipulia
1,5 l kasvislientä
puntti tuoretta korianteria
2 isoa limettiä
1,5 rkl tummaa sokeria
Liota pavut yön yli. Pilko chilit, valkosipuli ja sipuli. Pehmittele hetki chiliä ja valkosipulia kattilan pohjalla oliiviöljyssä keskilämmöllä, lisää sipuli ja kuullota se. Kippaa sekaan huudellut pavut ja kaada kasvisliemi päälle. Jos käytät kuivattuja papuja, on keittoaika ainakin 2,5 h eikä neljä tuntiakaan ole liioittelua. (Kypsiä papuja käytettäessä toki vähempikin riittää.) Anna padan porista rauhalliseen tahtiin ja lisää vettä tarvittaessa. Kun pavut alkavat osoittaa kypsymisen merkkejä, silppua joukkoon korianteri. Jos keitto näyttää kärsivän nestehukasta, lisää kupillinen vettä. Kun kaikki on kypsää ja pehmeää, muussaa pavut osittain kauhalla ja purista joukkoon limettimehu sekä suosiolla irtoava osa hedelmälihasta. Lisää myös sokeri. Sekoita ja hauduta vielä hetki, mutta älä keitä enää (koska limettimehu ei tykkää). Valmis!



Kehuinko jo, että tämä on taivaallisen hyvää? Ainakin jos sattuu olemaan chilin, valkosipuli, korianterin ja limetin suuri ystävä niinkuin minä... Pastanjauhajilla muuten on käynnissä chilireseptikilpailu, taidan osallistua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti