tiistai 22. helmikuuta 2011

Asiaa sarvikuonosta ja Sarvikuonosta

Sarvikuono on mainio sana. Ja varsin hellyyttävän näköinen otus (kun ei tarvitse ihan nenäkkäin kohdata). Kas tässä:
Kuva täältä.
Hän on jaavansarvikuono (Rhinoceros sondaicus). Strategiset mitat: 
  • paino 900–2300 kg, 
  • säkäkorkeus: 1,5–1,7 m, 
  • sarvia 0-1 kpl, uroksilla noin 25 cm pitkä, naarailla lyhempi tai puuttuu kokonaan. 
Jaavansarvikuonolla menee huonosti. WWF Suomen sarvikuonosivun mukaan jaavansarvikuonoja on jäljellä yhteensä n. 60 yksilöä kahdessa eri kansallispuistossa. Se ei ole paljon se. Jaavansarvikuono löytyy uhanalaisten eläinten listalta kohdasta "critically endangered". Kannattaa lukea koko lista, erittäin mielenkiintoista (ja surullista) luettavaa ja hienoja kuvia: IUCN Red List of Threatened Species.

Sitten Sarvikuono isolla ässällä. Turussa asuville & vieraileville sponsoroimaton mainos: Wiklundin valopihalla (sillä torin puoleisella) on uusi intialais-nepalilainen ravintola nimeltään Restaurant Rhino. Nettisivut ovat vielä alkutekijöissään ja anniskeluoikeudetkin vasta tulossa, mutta keittiö on jo auki. Rauhallinen paikka, hyvä sijainti, erityisen ystävällinen palvelu, kohtuullinen hintataso ja tärkeimpänä tietysti maukasta ruokaa. Niinkin hyvää, että kävin kahdesti viime viikolla. Ruokalista oli laaja sekä kasvis- että liharuokien osalta ja lastenlistakin oli koottu samanhenkisesti, ilman ranskalaisia ja nauravia nakkeja. Lounas on vielä testaamatta, mutta menen varmasti uudestaan. Ja toivon, että muutkin menevät, koska ei-pikaruoka/ei-ketjuravintola Turun keskustassa on kovin uhanalainen laji sekin.

2 kommenttia:

  1. "sarvia 0-1 kpl"

    Kiva ilmaus, eipä tuossa paljon valinnanvaraa ole. Ellei sitten kasvamassa oleva sarvi, joka on vasta sellainen pieni kykny, olisi 0,2 sarvea. :)

    VastaaPoista
  2. No onhan siinä kaksi vaihtoehtoa, vaikka kokonaisluvuissa pysyteltäisiinkin... Tosin kuvan yksilöllä näyttäisi olevan noin 1,5 sarvea, mikä lie kykny se toinen. :)

    VastaaPoista