torstai 30. huhtikuuta 2015

Nuudelien comeback

Siitä on lähemmäs 20 vuotta, kun löysin nuudelikeitot. YumYum - kuka muistaa? Sittemmin tämä edullinen eines vakiintui opiskelijan ruokavalioon. Vaihtelun vuoksi saatoin tuunata keittoja kasviksilla ja katkaravuilla tai tehdä jonkinsortin vokkia, mutta ilmeisesti jossain vaiheessa elämää saturaatiopiste saavutettiin ja nuudelit putosivat pois ruokalistalta. Asiaan varmasti vaikutti lisääntynyt ravitsemustietoisuuskin - pikanuudelithan sisältävät lähinnä vehnäjauhoa ja suolaa.

Monta vuotta kesti, ennen kuin tajuntani tavoitti sen ajatuksen, että nuudeleita valmistetaan muistakin aineista kuin vehnäjauhoista. Riisinuudelit ovat aina kuulostaneet jotenkin epäilyttävältä, lasinuudeleista en ollut kuullutkaan, ennen kuin tässä talvella söin niitä herkullisen tulisen alkusalaatin muodossa thairavintolassa. Ilahduin suuresti, kun selvisi, että lasinuudelit valmistetaan mung-pavuista! Kerrassaan kunniallinen raaka-aine vehnäjauhoihin verrattuna, ainakin noin ajatuksen tasolla.

Hamstrasin kaupasta kumpaakin "uutta" nuudelilaatua, ja muutamien kokkauskokeilujen perusteella olen kovin tykästynyt molempiin! Riisinuudelini ovat litteitä ja leveitä, lasinuudelit ohuenohutta nauhaa. Molemmat valmistetaan liottamalla muutama minuutti kuumassa vedessä, sitten huuhtelu ja siinä se. Lasinuudelit varsinkin turpoavat hurjasti, tavallisen pikanuudelipaketin kokoisesta kuiva-annoksesta tuli ainakin neljä annosta.

Netistä löytyi vaikka kuinka paljon hyvänkuuloisia japanilaisia ja thaireseptejä, joista olen ottanut vaikutteita omiin (tuskin enää minkäänmaalaista keittiötä edustaviin) sovelluksiini.

Sen opin, että kastike on tärkeä. Se sekoitetaan öljystä, riisiviinietikasta, soijastachilitahnasta ja hunajasta. Usein resepteissä suositellaan pähkinäöljyä, mutta sen puutteessa olen käyttänyt oliiviöljyä ja lisännyt sitten ruokaan seesaminsiemeniä. Soijana olen käyttänyt teriakisoijaa ja chilitahnana Shirachaa. Ainesten suhteet oman maun mukaan, ohjeetkin vaihtelevat suuresti. Kastike on hyvä sekoittaa heti aluksi ja jättää tasoittumaan. 
 

 

Kasvikset ovat valikoituneet vihanneslaatikon tarjonnan perusteella: porkkanaa, paprikaa, kurkkua, herkkusieniä, tomaattia, lehtikaalia... ei kaikkia kerrallaan vaan pari kolme ainesta riittää hyvin. Tyypillisesti nuudeliresepteissä kovat kasvikset neuvotaan pilkkomaan ohuiksi tikuiksi ja muut sopiviksi suupaloiksi.
 
Aluksi paistetaan öljyssä miedolla lämmöllä chiliä (tuoretta tai hiutaleita), valkosipulia ja inkivääriä. Parin minuutin päästä lisätään murskattuja cashew-pähkinöitä ja lopuksi seesaminsiemenet. Seos kaavitaan pannulta talteen, lisätään lämpöä ja öljyä ja paistetaan seuraavaksi kasvikset. Tässä välissä voi valmistaa nuudelit ja huuhtelun jälkeen sekoittaa ne sekä paistettu chilimössö valmiiksi kastikkeen joukkoon. Katkaravut lisätään pannulle kun kasvikset alkavat kypsyä.
Tässä versiossa porkkanaa, lehtikaalia ja muutama herkkusieni.
 

Kun kasvikset ovat valmiit ja ravut sulaneet, sekoitetaan joukkoon nuudelit ja lämmitetään. Valmis!
Vaikka tässä on muutama valmistusvaihe, ruoka on oikeasti tosi simppeli ja nopeatekoinen ja maultaan huomattavan hienostunut verrattuna opiskeluaikojen nuudelivirityksiin :). Nuudelit ovat tehneet comebackin!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti