Aina ja kaikkialla, varsinkaan kotona, ei ole saatavilla näin osaavaa henkilökohtaista palvelua. Hyvä korvike on silloin Gnod - Global Network of Dreams. Se on jännä tekoälysovellus, josta voi hakea ideoita tutustumisen arvoisista artisteista, kirjoista ja elokuvista. Nämä alasovellukset tunnetaan myös nimillä Gnoosic, Gnooks ja Gnovies.
Käyttöliittymiä on useampia, niistä oma suosikkini on "kartta" (Map of Music/Map of Literature/Movie Map). Sovellukseen syötetään vaikkapa kirjailijan nimi, ja Gnod näyttää jonkinlaisen relaatiokartan, jonka keskiössä annettu nimi on. Ympärillä lilluu sitten muita kirjailijoiden nimiä, ja nimien välinen etäisyys kertoo, kuinka todennäköisesti syttämästään kirjailijasta pitävä lukija pitää myös tästä toisesta. Mitä pienempi etäisyys, sen suurempi todennäköisyys, siis. Etäisyydet lasketaan kävijöiltä kerätyn datan perusteella. Kävijöitä on parisataatuhatta kuukausittain, joten dataakin kertyy ihan mukavasti. Systeemi adaptoituu automaattisesti, siksi nimet kartassa eivät pysy paikoillaan vaan leijailevat hauskasti ympäriinsä. Nimeä klikkaamalla saa näkyviin uuden kartan, jossa on keskiössä uusi valittu kirjailija.
Kokeillaan! Laitetaan tyrkylle Zadie Smith.
- Ihan likellä Kazuo Ishiguro. Oi kyllä.
- Lähistöllä Hanif Kureishi, Siri Hustvedt, Martin Amis, Ian McEwan, Doris Lessing, Yann Martel, Evelyn Waugh. Kyllä vaan.
- Vähän kauempana Salman Rushdie, Arundhati Roy, Joyce Carol Oates. Kyllä.
- Liepeillä mm. Virginia Woolf ja John Irving. Kelpaa.
- Michel Huellebecqistä en tykkää, vaikka tyypin nimi komeilee ihan Smithin kyljessä. Ei.
Tuttujen nimien lisäksi kartalta löytyy tietysti paljon tuntemattomia. Niitä sopii kokeilla, jos kirjastoreissulla joskus omat ideat loppuvat tai pitää ostaa lahja tai valita elokuva. Koska etäisyydet tosiaan muuttuvat lakkaamatta, niitä ei kannata kovin tarkkaan tulkita, pikemminkin kaikkia samalle kartalle päässeitä nimiä voi pitää suosituksina.
Gnod on saksalaisen Marek Gibneyn projekti. Systeemi ei ole täydellinen, mutta idea on loistava ja toteutus riittävän hyvä ollakseen viihdyttävä ja hyödyllinenkin. Tykkään.
Sama kartta hetken kuluttua. Tilanne on taas ehtinyt muuttua aika paljon. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti