perjantai 4. maaliskuuta 2011

Amerikkalaista sisua, Coenin veljesten ihailua ja IMDb:n kaikkivoipaisuus

Enpä olisi uskonut, että koskaan voisin tykätä westernistä eli lännenelokuvasta eli leffasta, jossa on miehiä, hevosia ja cowboyhattuja, käyttäydytään omituisesti (lähinnä typerästi ja väkivaltaisesti) ja ammuskellaan koko ajan. Coenin veljesten True Grit täytti kaikki nämä tunnusmerkit mutta minäpä pidin kovasti! Sen kummemmin analysoimatta arvelen, että asiaan vaikuttivat lähinnä mahtavat päähenkilöhahmot ja niiden roolitukset (Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld) sekä riittävän yksinkertainen juonikuvio (toisille on leffajuonien seuraaminen syystä ja toisesta haastavampaa kuin toisille). Paikka paikoin oli havaittavissa lajityypin parodiaa, mutta kokonaisuutena leffa kuitenkin oli ihan rehellinen western.

Coenin veljekset ovat toki saaneet minut aiemmin fanittamaan mm. vankilapakoelokuvaa (O Brother, Where Art Thou) ja film noir -leffaa (The Man Who Wasn't There), joten tavallaan tämäkin oli ihan odotettavissa. Myös Fargo ja Big Lebowski olivat mielestäni oikeinkin hyviä, enkä ole mielipiteineni yksin, jos IMDb:n pisteytyksiä on uskominen. Tämä on sinänsä poikkeuksellista, esim. IMDb:n Top-listan viidentenä komeilevan Pulp Fictionin katsominen on jäänyt yritykseksi akuutin nukahtamisen seurauksena. Kolmesti.

Ehkä uskallan seuraavaksi katsoa jopa yltiöväkivaltaiseksi kuvaillun No Country For Old Menin. Sinänsä kiinnostavaa, että tämän leffan lukija-arvostelujen varianssi on todella suuri, arvosanoiksi on annettu 1-2 tai sitten 8-10. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvia on toki huomattavasti enemmän, koska keskiarvo on 8,3.

Ps. Kyllä, uskon orjallisesti IMDb:n pisteytyksen oikeellisuuteen. Suunnilleen näin: yli 7.7 --> kannattaa katsoa, alle 6.8 --> ei kannata katsoa.
Pps. Kieltäydyn käyttämästä suositusten mukaista muotoa pisteitys. Joku raja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti