keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Kokonainen kala

Ulkomaassa oli säätilan lisäksi parempaa myös paikallisen marketin kalatiskin tarjonta. Lähikaupan vertailutiskini sisälsi päivittäin vaihtuvan valikoiman kalaa ja äyriäisiä. Merkittävä osa kaloista oli tarjolla ihan kokonaisina, toki myös fileoituina. Kaupantäti putsasi laarista valitut fisut. Sillä aikaa ehti kätevästi hakea muut ostokset. Täällä perus-Suomessa ei saman kokoisessa kaupassa välttämättä ole kalatiskiä lainkaan, ja jos onkin, niin puolet sen sisällöstä koostuu tavalla tai toisella kypsennetyistä lohifileistä. Kokonaista kalaa saa usein vain savustettuna tai sitten niitä valtavia lohijötkäleitä muovipussissa (pelottava näky).

No, turkulaisen ei ole syytä valittaa asiasta sen enempää, koska meillä kuitenkin on tori ja kauppahalli, jotka paikkaavat mainiosti [kirjain]-markettien puutteet. Kokonaisen kalan laittaminen on kiehtonut ajatuksena jo pitkään, mutta käytännön toteutuksen onnistuminen huolettanut sitäkin enemmän. Pitääkö se perata? Suomustaa? Onko siellä jotain ällöä sisällä? Pystynkö syömään sitä sitten enää, pikku kalaparkaa?

Ulkomaassa vakuutuin kuitenkin valmistusprosessin nopeudesta & helppoudesta sekä ennen kaikkea mahtavasta makuelämyksestä. Tästä kaikesta rohkaistuneena polkaisin torille ja ostin tämän:

Herra Siika, hauska tutustua!
Kalan sisällä ei ollut mitään erityisen ällöä - kaikki lohensukuiset kalat pitää puhdistaa heti, valisti torimyyjä. Tehtäväksi jäi siis ainoastaan pyyhkiä kala sisä- ja ulkopuolelta talouspaperilla, tehdä muutama poikittaisviilto kyljestä selkärankaan päin, ripotella avokätisesti suolaa kylkiin ja sisäpuolelle sekä täyttää kalan vatsa sitruunaviipaleilla ja parilla voinokareella. Suljin vatsan muutamalla puutikulla, koska täytteet eivät oikein halunneet pysyä sisuksissa. Sitten 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa ja a vot!


Perunat ja porkkanat pääsivät uuniin luonnollisesti jo puolisen tuntia aikaisemmin, koska kala kypsyy niin nopeasti, eikä sitä pidä kuivatella uunissa kauemmin kuin on tarpeen. Laitoin pikkuisen voita perunoiden viiltoihin kalan lisäämisen yhteydessä.


Kala oli ihanaa, tuoretta mehevää maukasta. Pahoin pelkään, ettei tästä ole enää paluuta pakastealtaan seitiapajille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti