keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Aikamatkailua


Viime aikoina luettua: Audrey Niffenneggerin The Time Traveller's Wife ja Paul Murrayn Skippy Dies.

Kuten odottaa saattaa, aikamatkailun konsepti oli keskeisellä sijalla Niffenneggerin kirjassa. Luin opuksen nenä kiinni kirjassa, ja nyt en osaakaan sanoa siitä oikein mitään. Aika näyttää, mitä tarinasta jää mieleen. Ehkä se, että fantastista elementtiä käsiteltiin jollain tavalla hyvin realistisesti (kaikki ne vaarat ja vaikeudet, mitä äkillisestä ajassa & paikassa siirtymisestä voi seurata). Ja kirjan sinänsä onnellista rakkaustarinaa seuraava varjo: sen osapuolet eivät koskaan ole täysin samalla tasolla keskenään, toinen tietää menneestä tai tulevasta aina enemmän kuin toinen.

Murrayn kirja valikoitui kirjastosta ihan satunnaisotannalla, mutta kävi ilmi, että siinäkin yritettiin selvittää aikamatkailun salaisuutta. Ensisijaisesti Skippy Dies on kuitenkin karu kuvaus mennyttä loistoaan varjelevasta englantilaisesta poikakoulusta sekä sen varsin huonosti voivista oppilaista ja henkilökunnasta. Ilman suurempia juonipaljastuksia voitaneen todeta, että Skippylle eritoten ei käy hyvin. Kirjan tapahtumat ovat synkeitä, mutta varsinkin kouluarjen kuvaus ja teinipoikien dialogi paikoin todella hauskaa. Murrayn on täytynyt olla jossain vaiheessa elämäänsä opettaja. :)



PS.
Tässä on yksi alue, jossa olen toteuttanut jonkunlaista minimalismia jo pitkään: minun kirjani tulevat kirjastosta ja aikanaan myös palaavat sinne. Poikkeuksena kesälomapokkarit, joita kohtelen sen verran huolettomasti, että on hyvä olla oma kappale. :) Yleensä pokkaritkin selviävät lomasta kunnialla ja lähtevät pian kiertoon.

Ymmärrän kyllä jollain (ajatuksen) tasolla kotikirjaston viehätyksen. Mutta en ole nähnyt vielä sellaista, johon ei jossain vaiheessa alkaisi kertyä niitä lukemattomia kirjoja kiihtyvällä vauhdilla. Lisäksi minulla on ollut ilo ja kunnia osallistua muutamaankin jättimäisen kotikirjaston muuttoon. Yh. Ei kiitos.

Ja vain koska tämä jälkikirjoitus on jo varsinaista tekstiä pidempi, jätän lausumatta mielipiteeni aiheesta "ihmisen kirjahylly keroo hänestä kaiken" -ajattelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti