lauantai 8. syyskuuta 2012

Lauantai-illan linssikeitto

Creme brulee -purnukat uusiokäytössä. Ja kurkkupurkki.
 Vuodenaikojen kierron vaiheesta on vaikea sanoa mitään, kun ulkona sataa kaatamalla JA paistaa aurinko. Niin tai näin, syksy nyt vähintäänkin tekee tuloaan, joten ohjelmassa on ollut ennaltaehkäisevää pimeän karkoitusta kynttilöiden ja uuden jalkalampun muodossa sekä keittokauden avaus.

Ensimmäisenä vuoroon pääsi linssikeitto, joka on kyllä lempikeittojeni joukossa monestakin syystä. Yksi niistä on se, että linssit tuntuvat hyväksyvän kaverikseen monenlaisia mausteyhdistelmiä ja ruuanlaitto puolestaan on erityisen mukavaa, kun saa säveltää vapaalla kädellä maustepurkkien kanssa :). Tässä tämänkertainen soppa, mausteista muttei tulista:

1 iso sipuli pienittynä
öljyä sipulin kuullottamiseen
mitmitaa (tai chiliä)
berberiä
currya
kurkumaa
kanelia
n. 4 dl huuhdeltuja punaisia linssejä
2 pientä perunaa kuutioituina
reilu litra vettä
tomaattipyrettä
kasvisliemijauhettayrttikasvisliemikuutio
mustapippuria
valkosipulijauhetta
(suolaa)
tummaa sokeria
puolikkaan limetin mehu
 1 dl kermaa

Ensimmäinen setti mausteita kuullotetaan sipulin kanssa öljyssä. Määrät oman maun mukaan, kanelin kanssa ei kannata liioitella. Muut ainekset luettelon järjestyksessä: keitetään linssit ja perunat tomaattisoseella maustetussa kasvisliemessä. Lisätään loput mausteet myöhemmin keiton kiehuessa ja ihan viimeisenä kerma.

Linssikeitto valmistuu tarvittaessa nopeasti, koska linssien kypsymisaika on vain 10-15 minuuttia. Ainakin tällaiselle mausteiselle keitolle tekee kuitenkin hyvää pidempikin muhitteluaika. Odotellessa voi valmistaa vaikka naurettavan helppoja juustotankoja keiton kyytipojaksi: kohmeisesta pakastepiirakkataikinalevystä leikataan n. 1 cm paksuisia siivuja, kierretään spiraaliksi, kastetaan kananmunaan ja pyöritellään juustoraasteessa. Paistetaan leivinpaperin päällä uunissa (200 astetta, n. 12 min.).

Linssikeittoa on tehty ennenkin, eri mausteilla!

Näissä tangoissa juuston virkaa toimitti emmental-raaste. Hyvää oli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti